Afkoelen na de sauna

Heerlijk een dagje naar de sauna. Dit is de gedachte van veel mensen gedurende de wintermaanden om eens lekker op te warmen.  Maar wist je ook dat je na het opwarmen van het lichaam er ook voor moet zorgen dat de warmte weer wordt afgevoerd?

Wanneer je ongeveer 15 minuten hebt doorgebracht in de sauna dan is je lichaamstemperatuur ongeveer met 1 tot 1,5 graad gestegen. Veel saunaliefhebbers weten niet dat het belangrijk is om deze warmte ook weer af te voeren uit het lichaam.  Je kunt hierbij gebruiken maken van een koude douche of een dompelbad. Het is hierbij belangrijk dat je in je eigen tempo afkoelt. Begin hierbij altijd bij je voeten en werk vervolgens langzaam omhoog.

Nadat je gebruik gemaakt hebt van het dompelbad zal je merken dat je een fit gevoel ervaart. Dit komt doordat het lichaam endorfine aanmaakt, een natuurlijk gelukshormoon. De kou van de douche en het dompelbad zorgen ervoor dat deze stof wordt aangemaakt.

Afkoelen na de sauna?

Regelmatig krijgen wij de vraag: is afkoelen na de sauna wel nodig? Hier kunnen wij dus kort en krachtig over zijn: Ja!

5 reacties op “Afkoelen na de sauna

 • februari 11, 2016 at 2:08 pm
  Permalink

  Brrrr… het afkoelen na een saunabezoek is altijd wel even wennen! Vooral het dompelbad is vaak even afzien maar ik ben een echte liefhebber van saunarondes!

  Reply
  • februari 11, 2016 at 2:09 pm
   Permalink

   Ik maak i.p.v. het dompelbad altijd gebruik van de koude douche, dit voelt voor mij altijd iets prettiger. Wellicht een tip voor jou ;-).

   Reply
 • februari 17, 2016 at 9:54 am
  Permalink

  Dat van dat gelukshormoon kan wel kloppen. Ik voel me altijd zo gelukkig en herboren als ik thuis kom na een dagje sauna. Volgende keer besteed ik nog meer aandacht aan het afkoelen na een saunabezoek.

  Reply
 • februari 26, 2016 at 2:38 pm
  Permalink

  Vorige week ben ik bij Thermen Bussloo geweest en het was echt heerlijk. Ik merk wel dat hoe vaker je een sauna bezoekt, hoe beter je tegen het afkoelen kan. Het dompelbad was bijvoorbeeld eerst veel te koud voor mij. Nu maak ik er steeds vaker en langer gebruik van. Afkoelen na een saunabezoek: Zeker doen!

  Reply
 • maart 24, 2016 at 8:46 am
  Permalink

  Ik word altijd helemaal rozig als ik een saunagang heb afgerond. Vooral het afkoelen na een saunagang zorgt ervoor dat ik vaak in de relaxruimte in slaap val. Voor de mensen die dit niet doen; het is wel echt belangrijk!

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *