Alcohol; 5 feiten op een rij

Een biertje of wijntje op z’n tijd is okay, maar liever niet dagelijks en zeker niet overmatig. Alcohol heeft namelijk veel nadelen als het om je gezondheid en je gewicht gaat.

Check hieronder de 5 belangrijkste alcohol-feiten en doe er je voordeel mee.

  • Alcohol belemmert het zuiveren van ons bloed en de opname van voedingsstoffen: het krijgt in ons lichaam voorrang op alles. Wanneer je dus gedronken hebt, is je lever per glas alcohol gemiddeld twee uur bezig om die alcohol af te breken, waarbij andere taken zoals het zuiveren van het bloed en het opnemen van voedingsstoffen op een laag pitje worden gezet.
  • Alcohol drinken na het sporten zorgt voor een slechter herstel en extra spierpijn. Bij trainen wordt er melkzuur in de spieren gevormd, dit veroorzaakt spierpijn. De afbraak van melkzuur wordt gehinderd wanneer je alcohol drinkt. De lever geeft namelijk voorrang aan de afbraak van alcohol.
  • Alcohol vertraagt de vetverbranding: het afbraakproduct van alcohol, acetaat, gebruikt ons lichaam direct als energie, waardoor de vetreserves in ons lichaam en de energie uit onze voeding niet aangesproken worden.
  • Alcohol beïnvloedt ons verzadigingssignaal: Uit meerdere studies blijkt dat mensen met 2 alcoholische drankjes op tot wel 30% meer eten omdat alcohol ons verzadigingssignaal afzwakt en we daardoor meer ‘moeten’ eten voordat er een vol gevoel ontstaat.
  • Alcohol heeft een nadelig effect op onze nachtrust: je valt er misschien sneller door in slaap, maar je slaapt zeer onrustig en zeer oppervlakkig, waardoor het lichaam niet goed kan herstellen zoals wel in een diepe slaap gebeurt.

Lees ook alles over alcohol en zwangerschap

Over Fleur

In 2008 ben ik afgestudeerd als diëtist aan de Hogeschool van Amsterdam. Post hbo heb ik mijn diploma tot sportvoedingsadviseur behaald.  Na mijn studie heb ik drie jaar gewerkt als klinisch diëtist op een aantal afdelingen in het Slotervaartziekenhuis. Daarnaast heb ik als vrijgevestigd diëtist  veel cliënten met verschillende gezondheidsproblemen begeleid. Sinds 2014 werk ik bij Zuiver en Tennis Academy Amstelpark, waar ik met veel plezier de fitnessleden van Zuiver en tennissers van Amstelpark begeleid bij het optimaliseren van hun voeding en het bereiken van hun doelen. Gezond en lekker eten gaan voor mij hand in hand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *