World’s best diet

Afgelopen 17 mei werd op NPO3 de documentaire ‘World’s Best Diet’ uitgezonden. Hierin reizen twee Engelse presentatoren de hele wereld over om een top 50 aan landen te bezoeken die gerankt zijn van meest ongezonde naar meest gezonde eetgewoonten. Medici en wetenschappers geven aan in welke mate deze eetgewoonten bijdragen aan het ontwikkelen van obesitas, diabetes, hypercholesterolemie, hart- en vaatziekten en het verhogen of verlagen van de levensverwachting.

Het is niet verrassend dat landen waarin high processed foods worden geconsumeerd flink slecht scoren als het gaat om de bevolkingsgezondheid. Vooral het goedkope corn syrup (fructose-glucose siroop) in veel bewerkte voeding en overmatig alcoholgebruik zorgen voor een groot gezondheidsrisico.

Wel verrassend is het feit dat het eten van onbewerkte, pure voeding de doorslag geeft in het bevorderen van de gezondheid. De samenstelling lijkt hierbij een stuk minder belangrijk. In een land als Japan bijvoorbeeld staan vooral grote hoeveelheden groente, vis en witte rijst op het menu, terwijl de Fransen supergezond blijven bij grote hoeveelheden kaas en het dagelijks drinken van rode wijn.  Het Mediterraans eetpatroon is rijk aan olijfolie, groente, fruit, peulvruchten en vis en scoort geweldig als het gaat om een goede gezondheid. Toch wint Ijsland het van Italië en Griekenland, die op nr. 1 staat in de top 50. Het Ijslands menu bestaat uit: Skyr, melk, lam, vis, meergranenbrood en een aanzienlijk kleinere hoeveelheid groente en fruit, simpelweg omdat dat moeilijk te verbouwen is in het koude klimaat. Er zijn dus meer wegen die naar Rome leiden, ook wat goede voeding betreft.

Voor inspiratie en informatie is deze documentaire een echte aanrader.

kaart

Over Fleur

In 2008 ben ik afgestudeerd als diëtist aan de Hogeschool van Amsterdam. Post hbo heb ik mijn diploma tot sportvoedingsadviseur behaald.  Na mijn studie heb ik drie jaar gewerkt als klinisch diëtist op een aantal afdelingen in het Slotervaartziekenhuis. Daarnaast heb ik als vrijgevestigd diëtist  veel cliënten met verschillende gezondheidsproblemen begeleid. Sinds 2014 werk ik bij Zuiver en Tennis Academy Amstelpark, waar ik met veel plezier de fitnessleden van Zuiver en tennissers van Amstelpark begeleid bij het optimaliseren van hun voeding en het bereiken van hun doelen. Gezond en lekker eten gaan voor mij hand in hand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *