Bietensap als prestatieverbeteraar?

Sinds de Olympische spelen van 2012 is het gebruik van bietensap (concentraat) onder sporters flink toegenomen. Vooral duursporters hebben het geloof dat dit rode goedje de sportprestaties kunnen boosten. Deze prestatieverbetering zou ontstaan door de hoge concentratie nitraat die in bietensap(concentraat) voorkomt. Ons lichaam zet nitraat om in nitriet en breekt het vervolgens af tot stikstofmonoxide. Stikstofmonoxide zou ervoor zorgen dat de spieren tijdens inspanning worden voorzien van meer zuurstofrijk bloed doordat het een vaatverwijdend effect zou hebben.

Van de 14 recente wetenschappelijke onderzoeken die het effect van bietensap op de sportprestaties hebben gemeten, geven er 8 aan dat er geen positieve effecten te vinden zijn. De studies die wel een prestatie verbeterend effect vonden, maakten gebruik van zeer kleine onderzoeksgroepen, waardoor dit effect niet meteen hoeft te gelden voor alle sporters. Bij sporters die al een topconditie hebben, werden ook geen positieve effecten gezien.

Helaas is dus ook bietensap(concentraat) geen wondermiddel. Is het dan toch oké om het regelmatig te gebruiken? De hoge concentraties nitraat in vooral bietensapconcentraat kunnen mogelijk ook schadelijke gezondheidseffecten hebben. Het advies is om het gebruik ervan te matigen en het concentraat liever niet te combineren met vis, om de vorming van ongezonde nitrosaminen te beperken.

Over Fleur

In 2008 ben ik afgestudeerd als diëtist aan de Hogeschool van Amsterdam. Post hbo heb ik mijn diploma tot sportvoedingsadviseur behaald.  Na mijn studie heb ik drie jaar gewerkt als klinisch diëtist op een aantal afdelingen in het Slotervaartziekenhuis. Daarnaast heb ik als vrijgevestigd diëtist  veel cliënten met verschillende gezondheidsproblemen begeleid. Sinds 2014 werk ik bij Zuiver en Tennis Academy Amstelpark, waar ik met veel plezier de fitnessleden van Zuiver en tennissers van Amstelpark begeleid bij het optimaliseren van hun voeding en het bereiken van hun doelen. Gezond en lekker eten gaan voor mij hand in hand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *