Meet regelmatig je bloeddruk

Wist je dat je bloeddruk veel zegt over jouw gezondheid? Een stressvol of ongezonde levensstijl kan de oorzaak zijn van een (te) hoge bloeddruk. Daarentegen kan een lage bloeddruk veroorzaakt worden door bijvoorbeeld vochtverlies of een griepvirus. Zowel een te lage, als een te hoge bloeddruk kan schadelijk zijn voor je gezondheid.

Een hoge of lage bloeddruk

Doorgaans ervaren mensen met een te hoge bloeddruk op het eerste moment geen klachten. Een te hoge bloeddruk ontstaat wanneer het bloed te hard tegen de wanden van de bloedvaten drukt. Doordat je geen klachten ervaart is het belangrijk om regelmatig is je bloeddruk te laten meten. Actie ondernemen kan vervolgens positieve uitwerkingen hebben op je gezondheid. Bij een lage bloeddruk gebeurt eigenlijk het tegenovergestelde. De symptomen die vervolgens kunnen optreden zijn misselijkheid, vermoeidheid en duizeligheid. Heb je al voor langere tijd last van deze symptomen? Dan is het raadzaam om eens je bloeddruk te laten meten.

Bloeddruk zelf meten

Sommige huisartsen of doktoren adviseren patiënten om zelf hun bloeddruk te meten. Het komt doorgaans voor dat mensen zenuwen hebben voor een bezoek aan de huisarts of dokter. Hierdoor kan je bloeddruk soms afwijken van je gemiddelde bloeddruk.  Wanneer je zelf op verschillende momenten, thuismetingen doet, kan je zelf je gemiddelde bloeddruk inschatten.

Een te hoge bloeddruk, wat nu?

Bij een te hoge bloeddruk kun je de volgende adviezen proberen. Deze adviezen kun je toepassen op je dagelijkse lifestyle:

Stop met roken
Probeer gezonde voeding te nuttigen
Zorg dat je zo weinig mogelijk zout tot je neemt
Probeer af te vallen bij overgewicht
Denk om je lichaamsbeweging. Minimaal 30 minuten per dag
leren omgaan met spanning en stress

Als het aanpassen van de leefstijl niet voldoende helpt, kunnen medicijnen nodig zijn om de bloedwaarden te laten dalen.

Wat is een gezonde bloeddruk?

De streefwaarde voor de bloeddruk is een waarde onder de 140/90 mmHg. Dit geldt voor volwassenen tot 80 jaar. Bij een thuismeting moet de bloeddruk gemiddeld lager zijn dan 135/90 mmHg. Thuis is de bloeddruk namelijk altijd iets lager dan in de spreekkamer bij de arts.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *