Gezond gewicht, méér dan eten en bewegen alleen

Het handhaven van een gezond gewicht, of het ontwikkelen van overgewicht of obesitas, hangt met veel meer factoren samen dan alleen voeding en beweging.

Natuurlijk speelt een juiste energiebalans een grote rol en is het belangrijk te zorgen voor voldoende fysieke uitdaging en een gezonde voeding met de juiste hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten. Maar soms blijkt ook dan dat het verminderen van het vetpercentage nog lastig is.

Dat is het goed om wat breder te kijken, eventueel met hulp van een diëtist of lifestylecoach.

Stress bijvoorbeeld, zowel mentaal als fysiek, kan een gezond gewicht flink in de weg zitten. Bij stress maakt het lichaam hormonen aan, waaronder cortisol, die zorgen voor een toename van abdominaal vet, een grotere behoefte aan snacken en het deactiveren van bruin vet.  De hoeveelheid actief bruin vet in het lichaam heeft  ook invloed op het lichaamsgewicht. Bruin vet wordt gestimuleerd door beweging en kou  en wordt juist geremd door cortisol. Ook slaaptekort zorgt voor de aanmaak van stresshormonen en bepaalde soorten medicatie bevatten corticosteroïden die eveneens overgewicht in de hand kunnen werken. Daarnaast kunnen andere fysieke aandoeningen, zoals een niet goed functionerende schildklier of te lage testosteron- en oestrogeenspiegels het bereiken of handhaven van een gezonde lichaamssamenstelling in de weg zitten.

Tot slot heeft ook de psyche een heel grote invloed op ons lichaam, met onze gedachten kunnen we bijvoorbeeld een craving voor zoet opwekken, zo sterk zelfs dat het lichaam daar op reageert door bepaalde delen van de hersenen te activeren, spijsverteringsenzymen aan te maken en de insulineproductie op gang te brengen.

Wil je werken aan een gezond lichaamsgewicht, dan is het belangrijk alle factoren na te gaan om tot een zo effectief mogelijk actieplan te komen. Dan wordt het een stuk makkelijker om een gezond gewicht te bereiken en vast te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *