Wat is een gezond vetpercentage?

De woordencombinatie “ gezond vetpercentage ” zal je meerdere malen horen in sport – en fitnessscholen. Dit is niet vreemd want je vetpercentage vertelt veel over je huidige gezondheid. Daarnaast bepaalt je vetpercentage of je mogelijke gezondheidsrisico’s loopt. Er zijn diverse ziekten of aandoeningen die gestimuleerd worden door een te hoog vetpercentage. Wanneer je je vetpercentage gaat meten dan is het belangrijk dat je dit op diverse plekken doet. Niet slechts op één plek. Vooral de plaats waar je overtollig vetten hebt, bepaalt in welke mate je gezond of ongezond bent.

Bekijk jouw situatie

Een gezond percentage verschilt tussen mannen en vrouwen en per leeftijdsgroep. Gemiddeld ligt een gezond vetpercentage tussen de 15% en 25%. Hierbij moet wel worden aangegeven dat vrouwen over het algemeen een hoger vetpercentage hebben. Voor mannen geldt gemiddeld een vetpercentage van 18% tot 25%, voor vrouwen ligt dit tussen de 25% tot 31%.

Zoals eerder aangegeven heeft ook de leeftijd een invloedrijke rol. Ben je een man tussen de 17 en 29 jaar? Dan is een gezond vetpercentage vastgesteld tussen de 10% en 15%. Voor vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie geldt een percentage tussen de 20% en 25%. Voor mannen tussen de 30 tot en met 39 jaar is een vetpercentage van 15% tot 17,5% gezond. Voor vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep is dat 25% tot 27,5%. Voor mannen boven de 40 jaar geldt een gemiddeld gezond vetpercentage van 20%, voor vrouwen boven de 40 jaar 30%.

Mocht in je in jouw situatie boven of onder het “gezonde” vetpercentage zitten dan kan dit mogelijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Een dokter kan in deze situatie vaststellen of je ook daadwerkelijk risico’s loopt. Maak je je zorgen over je vetpercentage raadpleeg dan eerst je huisarts voordat je zelf maatregelen neemt.

Het gemiddelde vetpercentage

Gemiddelde vetpercentage vrouwen

Leeftijd – gemiddeld vetpercentage
20 tot 39 jaar – 29%
40 tot 59 jaar – 34%
60 en ouder – 36%

Gemiddeld vetpercentage mannen

Leeftijd – gemiddeld vetpercentage
20 tot 39 jaar – 18%
40 tot 59 jaar – 22%
60 en ouder – 25%

Heb jij een gezond vetpercentage?

Wil je jouw vetpercentage meten? Veel sport -en fitnessscholen hebben apparatuur waarmee ze snel jouw vetpercentage kunnen berekenen.

7 reacties op “Wat is een gezond vetpercentage?

 • februari 24, 2016 at 11:36 am
  Permalink

  Pfoe gelukkig, ik val binnen het toelaatbare vetpercentage. Fijn om te lezen!

  Reply
  • maart 2, 2016 at 11:50 am
   Permalink

   Ik vind dat er nog al veel waarde wordt gehecht aan een gezond vetpercentage. Zolang je je goed voelt en een gezond gewicht hebt lijkt het mij dat je op het goede pad zit. Correct me if i am wrong.

   Reply
   • april 1, 2016 at 1:16 pm
    Permalink

    Juist zo is het. Wat is nou een gezond vetpercentage? Het lijkt mij dat het per persoon verschilt en dat het samenhangt met nog veel meer andere factoren.

    Reply
    • april 1, 2016 at 1:18 pm
     Permalink

     Het verschilt ook per persoon maar in dit artikel zijn gemiddelden opgenomen. Het is onmogelijk om dit persoon persoon uit te schrijven lijkt mij.

     Reply
 • maart 4, 2016 at 12:54 pm
  Permalink

  Hallo,

  Ik ben al geruime tijd bezig met het verlagen van mijn vet percentage maar ik heb het idee dat ik nu geen voortuitgang meer boek. Ik ben 167 cm lang en weeg ongeveer 61 kilo. Ik eet ongeveer per dag 1400 kcal en train daarnaast 4 keer in de week. Ik doe hierbij regelmatig krachttraining. Moet ik nu minder eten om mijn vetpercentage te laten zakken?

  Reply
 • maart 8, 2016 at 2:22 pm
  Permalink

  Hallo, Ik ben een vrouw van 46 en ik ben 172 en weeg 65 kg. Mijn vetpercentage is momenteel 21.3% maar ik ben nog steeds niet tevreden over mijn huidige gewicht/vetpercentage. Ik train 3 a 4 keer per week maar er gaat momenteel niet meer gewicht af. Is dit normaal bij vrouwen van mijn leeftijd?

  Reply
  • april 7, 2016 at 11:04 am
   Permalink

   Beste Marja,

   Zou je mij iets kunnen vertellen over je drinkgedrag? Drink je bijvoorbeeld veel sappen/energiedrink en/of alcohol? Sappen en energiedranken bevatten namelijk veel suikers en kunnen je progressie sterk beïnvloeden. Drink vooral water of groene thee om te proberen je gezonde vetpercentage te bereiken. Let daarentegen ook op je alcohol, door alcohol neemt het vermogen van je lichaam om vet te verbranden af.

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *