Tips voor gezonde ogen

We staan er vaak niet bij stil, maar onze ogen zijn misschien wel het meest waardevolle bezit wat we maar hebben. Iedereen heeft dus belang bij gezonde ogen.  Spawellnessgids.nl heeft enkele tips op een rij gezet waarmee je de kans op oogproblemen verkleint.

Draag een zonnebril

Dat de zon schadelijk is voor onze huid, dat is voor vele wel bekend. Maar wist je dat de zon minstens zo schadelijk is voor je ogen? De UV straling kan op langer termijn zorgen voor allerlei problemen zoals staar, brandwonden op het hoornvlies en zelfs kanker op het ooglid. Het is daarom belangrijk om een zonnebril te dragen op zonnige dagen. Daarmee bedoelen we een kwalitatieve zonnebril dat bescherming biedt tegen uv-a en uv-b straling.

Gezonde ogen dankzij computerpauzes

Heb je een kantoorbaan of werk je veel met digitale schermen? Zorg er dan voor dat je regelmatig een computerpauze inlast. Als je achter de computer zit dan knipper je minder met je ogen. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig je focus even weerlegd. Loop even naar het koffieapparaat of maak een korte wandeling. Je kan daarnaast ook de 20/20/20-regel volgen. Kijk iedere 20 minuten, gedurende 20 seconden minstens 6 meter in de verte. Deze regel kan ook bijdragen aan gezonde ogen.
Bekijk tot slot hoever je scherm van je af staat. Is dit 50-70 cm? Dan is het staren naar een computerscherm niet schadelijk, mits je af en toe een pauze neemt.

Schoonmaken contactlenzen

Draag je iedere dag contactlenzen? Dan is het belangrijk dat je de lenzen goed schoon houdt. Was je handen voordat je aan je ogen of lenzen komt. Probeer daarnaast je lenzenbakje iedere dag schoon te maken en regelmatig te vervangen. Draag tot slot je lenzen niet langer dan de aanbevolen periode. Ook deze tip draagt bij aan het behoud van gezonde ogen.

Voeding

Ook je voeding kan invloed hebben op de gezondheid van je ogen. Eet bijvoorbeeld voedingsmiddelen die rijk zijn aan Vitamine A, Zink, zeaxanthine en lycopeen. Je kan hierbij denken aan tomaten, noten, wortelen of maïs. Deze voedingsmiddelen bevorderen de bloedcirculatie wat vervolgens weer een positief effect heeft op het hart, de ogen en het zicht.

Laat je ogen regelmatig onderzoeken

Het is raadzaam om regelmatig je ogen te laten controleren op veelvoorkomende oogaandoeningen. Er zijn namelijk aandoeningen die geen waarschuwingssignalen afgeven zoals Glaucoom.

Lees ook over: Hoe verhelp ik wallen?

Een reactie op “Tips voor gezonde ogen

  • februari 29, 2016 at 1:50 pm
    Permalink

    De tip dat wortels bijdragen aan gezonde ogen is dus geen fabeltje haha! Waar kan ik trouwens mijn ogen laten controleren, mocht ik dat willen?

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *