Honing vs. Suiker: wat is het verschil?

In veel nieuwe recepten wordt suiker vaak vervangen door honing omdat dit beter zou zijn voor ons lichaam. Maar is dit echt zo? En wat is dan precies het verschil tussen honing en suiker? Hier de overeenkomsten  en verschillen voor je op een rijtje:

Honing en suiker leveren nagenoeg evenveel energie in de vorm van koolhydraten. Ze bestaan beide uit combinaties van glucose en fructose. Ook is de snelheid waarmee ze de bloedglucosespiegel doen stijgen (glycemische index) vaak gelijk, maar bij honing soms zelfs iets hoger. Honing is dus géén suikervervanger voor mensen die willen afvallen of mensen met diabetes. Beide producten zijn van natuurlijke oorsprong; honing van nectar die bijen voor ons verzamelen, suiker van suikerbiet, suikerriet en dadelpalmen (palmsuiker).

Biologische, rauwe (onverhitte) honing bevat iets meer mineralen en spoorelementen dan suiker, daar wordt wel het gezondheidsbevorderende effect aan toegeschreven. Honing zou namelijk kunnen werken als een natuurlijk antibioticum; een beschermer tegen ziekmakende bacteriën en verzachtend zijn voor de keel. Helaas is het werkelijke effect maar zo klein, dat het eigenlijk te verwaarlozen is. Maar lekker is het wel! Let er wel op dat honing niet is geschikt voor kinderen jonger dan 1 jaar, vanwege het risico op clostridium botulinum, een bacterie die in honing aanwezig kan zijn en die zeer gevaarlijk is voor jonge kinderen.

Over Fleur

In 2008 ben ik afgestudeerd als diëtist aan de Hogeschool van Amsterdam. Post hbo heb ik mijn diploma tot sportvoedingsadviseur behaald.  Na mijn studie heb ik drie jaar gewerkt als klinisch diëtist op een aantal afdelingen in het Slotervaartziekenhuis. Daarnaast heb ik als vrijgevestigd diëtist  veel cliënten met verschillende gezondheidsproblemen begeleid. Sinds 2014 werk ik bij Zuiver en Tennis Academy Amstelpark, waar ik met veel plezier de fitnessleden van Zuiver en tennissers van Amstelpark begeleid bij het optimaliseren van hun voeding en het bereiken van hun doelen. Gezond en lekker eten gaan voor mij hand in hand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *