Kunnen je lippen verslaafd raken aan balsem?

Deze week kreeg Spawellnessgids.nl een goede en veel voorkomende vraag binnen. Kunnen je lippen ‘verslaafd’ raken aan balsem? Zeker in koude tijden is lippenbalsem een product dat zowel door mannen als vrouwen gebruikt wordt.

Om maar direct antwoord op deze vraag te geven: nee, je lippen raken niet verslaafd aan de balsem. Het is een misvatting dat bijna iedere winter wel weer de kop op steekt. In het verleden heeft Pieter-Jan Coenraads, hoogleraar dermatologie aan het UMCG in Groningen, onderzoek gedaan naar dit vraagstuk.  Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de balsem niet verslavend is.

Coenraads vermoeden is dat een structureel gebruik van lippenbalsem door het gedrag van de mens wordt uitgelokt. Doordat de mens zijn of haar lippen constant vochtig wilt houden ontstaat er een vicieuze cirkel. De huid wordt nat, droogt vervolgens weer op en wordt vervolgens weer nat gemaakt. Op deze manier ontstaat er snel uitdroging. Dit toont aan dat de verslaving niet in de balsem zit maar in het hoofd van de mens.

Lees ook meer over: Tanden bleken

Een reactie op “Kunnen je lippen verslaafd raken aan balsem?

  • maart 4, 2016 at 12:47 pm
    Permalink

    Ik heb jarenlang iedere dag lippenbalsem gebruikt. Het zit echt tussen je oren kan ik je vertellen! Ik ben er op een dag ook mee gestopt en toen nooit meer gebruikt.

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *