Kurkuma (Tumeric) & gezondheid

We zijn ons steeds bewuster van de invloed van puur, onbewerkt voedsel op onze gezondheid. We doen de meeste E-nummers in de ban, waardoor nu zelfs de voedingsmiddelenindustrie langzaam zwicht en veel producten met een vernieuwde, gezondere samenstelling op de markt worden gebracht. Het gebruik van natuurlijke smaakmakers neemt hierdoor toe.

Kruiden en specerijen geven je maaltijd of shake niet alleen een lekkere smaak, ze kunnen ook een mooie bijdrage leveren aan het boosten van je gezondheid. Kurkuma, in het Engels Tumeric genoemd, is een voorbeeld van zo’n super gezond specerij. Deze geelwortel is familie van de gemberwortel en geeft naast de licht pittige smaak een mooi geel kleurtje aan je maaltijd. De stof curcumine in die geelwortel zou ontstekingsremmend en celbeschermend werken, waardoor het helpt ons lichaam gezond te houden. Hart, bloedvaten en hersenen zouden hier baat bij hebben. Het AMC doet al enkele jaren onderzoek naar het effect van curcumine bij de behandeling van kanker, het middel zou de slechte celdeling bij tumoren mogelijk kunnen remmen, maar meer onderzoek op mensen is hiervoor nodig om de daadwerkelijke effecten vast te kunnen stellen.

Reden genoeg om kurkuma regelmatig te gebruiken in de keuken. Lekker door de curry, over gestoomde groente of gemixet door een sapje van wortel en sinaasappel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *