Lekker eten met de feestdagen

Er zitten 363 dagen tussen deze kerst en kerst volgend jaar, tijd genoeg dus om goed en gezond te eten en met de kerst lekker te genieten van iets extra’s.

Toch maken veel mensen zich zorgen om die paar dagen rondom om kerst, bang om teveel en ongezond te eten, bang om teveel alcohol te drinken en vooral bang om kilo’s aan te komen.  Wil je op je gewicht en je gezondheid letten, ook tijdens de feestdagen, dan kun je je voordeel doen met de volgende tips:

– Matig je alcohol inname; schenk je glas halfvol of kies kleiner glas, drink alleen tijdens de borrel óf
het diner, drink om en om 1 alcoholisch drankje en een glas (sparkling) water.

–  Voorkom dat je gaat ‘grazen’; de valkuil bij een buffet of hapjestafel, neem een bordje of schoteltje en eet alleen datgene wat je daarop hebt gelegd i.p.v. de hele middag of avond door eten.

– Compenseer met je maaltijden rondom je kerstbrunch, borrel  of diner; weet je dat je dan méér gaat eten, kies dan bewust voor mínder tijdens de eetmomenten vóór en na je feestje.

– Deel je porties met je tafelgenoten; dé manier om niet teveel te eten en toch van alles mee te kunnen eten, je hoofdgerecht en dessert delen, met z’n tweeën of zelfs drieën.

– Kook zelf; zo kun je zelf bepalen welke ingrediënten, hoeveelheden en recepturen je kiest. Kies bijvoorbeeld voor wat lichtere borrelhapjes; vervang het stokbrood en de kaassoesjes voor komkommer’toast’ en vis (zie foto)  en serveer elk gerecht op een kleiner servies.

Last but not least, vergeet vooral niet on te genieten met je vrienden en familie, dat is het belangrijkst.

Over Fleur

In 2008 ben ik afgestudeerd als diëtist aan de Hogeschool van Amsterdam. Post hbo heb ik mijn diploma tot sportvoedingsadviseur behaald.  Na mijn studie heb ik drie jaar gewerkt als klinisch diëtist op een aantal afdelingen in het Slotervaartziekenhuis. Daarnaast heb ik als vrijgevestigd diëtist  veel cliënten met verschillende gezondheidsproblemen begeleid. Sinds 2014 werk ik bij Zuiver en Tennis Academy Amstelpark, waar ik met veel plezier de fitnessleden van Zuiver en tennissers van Amstelpark begeleid bij het optimaliseren van hun voeding en het bereiken van hun doelen. Gezond en lekker eten gaan voor mij hand in hand.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *