Stamppot met mediterrane touch

Met de vrieskou buiten is het in deze donkere dagen heerlijk om te genieten van een warme stamppot. Een mooie manier om veel waardevolle nutriënten binnen te krijgen die je lichaam een boost energie geven. Aardappelen vormen de basis voor een traditionele stamppot en zijn rijk aan vitamine C, kalium, magnesium, vezels en koolhydraten. Het soort groente erbij bepaalt de smaak en kleur van het gerecht.

Kies behalve voor de bekende boerenkool en andijvie ook eens voor knolselderij, rode biet of verse spinazie. Spinazie is eveneens een goede kaliumbron en bevat daarnaast veel foliumzuur, wat de aanmaak van witte en rode bloedcellen stimuleert.

Het recept hieronder heeft een lekkere mediterrane touch door de pesto genovese die erin zit. Dat wordt lekker genieten dus in de koude wintermaanden!

Spinaziestamppot met gehaktballetjes

bereidingstijd: 35 minuten

Ingrediënten voor 4 personen:

800 gram kruimige aardappelen, geschild en in stukjes
3 teentjes knoflook, gesnipperd
400 gram mager rundergehakt
1 ei, losgeklopt
1 beschuit
3 eetlepels olijfolie
400 gram ontvelde tomatenblokjes (vers of blik)

1 kilo verse spinazie (of 1 pak diepvriesspinazie)
2 eetlepels pesto genovese
100 ml (soja)melk

  • Kook de aardappelen in 15-20 minuten gaar.
  • Draai kleine gehaktballen van gehakt, de helft van de knoflook, peper, zout, ei en het verkruimelde beschuit. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een braadpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin. Voeg de tomaatblokjes toe en stoof in 10 minuten gaar.
  • Verhit de rest van olie in een wok en roerbak de spinazie met de rest van de knoflook totdat het geslonken is (bij diepvriesspinazie: verwarm de spinazie en roer de knoflook erdoor).
  • Verhit de melk in de magnetron of een pannetje. Stamp de aardappelen met de melk en pesto tot puree en roer de geroerbakte spinazie erdoor. Serveer de spinaziestamppot met de gehaktballetjes en tomatensaus.
  • Eet je liever geen vlees? Met balletjes van sojagehakt of falafel is deze stamppot ook heerlijk.

Lees ook: Lekker eten met de feestdagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *