Tanden bleken

Door de jaren heen is het tanden bleken steeds populairder geworden onder Nederlanders. Steeds meer mensen willen met een stralend wit gebit voor de dag komen en het bleken van de tanden maakt dit mogelijk. Spawellnessgids.nl gaat deze week in op de behandeling, de risico’s en de veel gestelde vragen over deze behandeling.

Een vraag die veel tandartsen krijgen is: Hoe wit kunnen mijn tanden worden? Het is moeilijk om antwoord te geven op deze vraag omdat dit afhangt van verschillende factoren. Denk hierbij aan de hoeveelheid tandbeen en de kwaliteit van het tandglazuur. Tijdens een consult worden dit soort vragen behandeld en wordt de behandeling afgestemd op de aard van de verkleuring.

Behandelmethodes

Er zijn verschillende en uiteenlopende behandelmethodes om je tanden te laten bleken.

Zelf je tanden bleken

Bij een aantal drogisten zijn zogeheten bleeklepels verkrijgbaar waarmee je zelf je tanden kunt bleken. Let er wel op dat de bleeklepel niet precies aansluit op je gebit. Daarnaast bevat de lepel ook een lager gehalte aan waterstofperoxide. Deze stof is nodig om je tanden van een wittere kleur te voorzien. Het duurt dus langer voordat je het gewenste resultaat zult bereiken.

Plasmalicht

Met deze behandelmethode sta je ongeveer na een uur weer buiten. Deze korte behandeling kenmerkt zich vooral door zijn korte behandeltijd. Voordat er met het plasmalicht gewerkt wordt, zal eerst het tandvlees en de wangen worden afgedekt. Vervolgens worden de tanden ingesmeerd met een bleekgel, dat een hoge concentratie waterstofperoxide bevat. Vervolgens worden de tanden belicht met het zogeheten plasmalicht.

De bleeklepel

De meest uitgevoerde behandeling wordt uitgevoerd met een zogeheten bleeklepel. Hiervoor dien je in eerste instantie een afdruk te laten maken van je gebit. De lepel wordt vervolgens gefabriceerd in een tandtechnisch laboratorium waar de lepel speciaal op maat wordt gemaakt. Doordat de lepel precies op maat is gefabriceerd, wordt het tandvlees beschermd tegen de effecten van het bleekmiddel. Het bleekmiddel moet iedere nacht in de vorm van een gel worden aangebracht in de bleeklepel en moet gedurende de nacht worden gedragen.

Risico’s van het tanden bleken

Afhankelijk van de gekozen behandeling zijn er enkele complicaties en risico’s verbonden aan het bleken van tanden. Bijvoorbeeld:

 • Schade aan het tandglazuur
 • Lekkende vullingen
 • Blaren in de mond

Wie vullingen heeft moet eerst door de tandarts laten beoordelen of deze niet zijn beschadigd of lekken. Het gevolg kan zijn dat het bleekmiddel onder de vulling kan komen. Dit kan niet alleen pijnlijk zijn, maar ook schade aan de binnenkant van het gevulde element aanrichten.

Kom ik in aanmerking voor tanden bleken?

Door de jaren heen worden je tanden steeds minder wit. Dit is een natuurlijk proces dat onder andere wordt beïnvloed door je eet en- drinkgedrag en door roken. Tanden bleken is in principe voor bijna iedereen mogelijk. Wel dienen je tanden volledig volgroeid te zijn. Dit is wanneer je 18 jaar of ouder bent.

Hoe lang blijft het resultaat zichtbaar?

Het resultaat blijft ongeveer 2 á 3 jaar zichtbaar. Hier hebben wel enkele factoren invloed op. Denk hierbij aan je levensstijl en eetpatroon. Mensen die veel roken of veel koffie, thee en rode wijn drinken zullen minder lang kunnen genieten van het resultaat van de behandeling.

Wat zijn de kosten voor het tanden bleken?

De kosten lopen uiteen van 20 tot 75 euro bij de drogist. Bij de tandarts moet je rekening houden met een kostenplaatje van gemiddeld 300-400 euro.

Lees ook: is tanden bleken veilig?

2 reacties op “Tanden bleken

 • maart 21, 2016 at 12:01 pm
  Permalink

  Van mezelf heb ik mooie witte tanden, deze verkleuren helaas door het vele thee drinken.
  Mijn mondhygiëniste raadde mij aan 1x per maand m’n tanden te poetsen met bakingsoda, verkrijgbaar bij de drogist. Een goedkope oplossing en het werkt echt! let op wel op dat je dit niet te vaak doet, het is zuiveringszout dus je ‘schuurt’ je tanden als het ware.

  Reply
  • april 1, 2016 at 1:33 pm
   Permalink

   Deze tip heb ik nog niet eerder gehoord! Wellicht een mooi alternatief voor mensen niet het tanden bleken niet aandurven? Ik heb 1x gedaan en was vrij positief gestemd over de resultaten. Heb het daarna eigenlijk nooit meer gedaan omdat ik gelukkig ben met de huidige kleur van mijn tanden.

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *