Tips tegen keelpijn

Een opblazen gevoel in de keel, pijn bij het slikken of heesheid zijn de meest voorkomende klachten bij keelpijn. Keelpijn kan optreden wanneer je stem is overbelast, bij droge lucht of bij een beginnende verkoudheid. Deze week geeft Spawellnessgids.nl je enkele tips om deze klachten te verminderen.

Bij de meeste mensen is keelpijn maar van tijdelijk duur en verdwijnt het binnen 5 á 6 dagen. Toch kun je er behoorlijk last van hebben doordat de pijn soms door kan trekken naar je oren en je klieren kunnen gaan opzetten.

Tips om keelpijn te verhelpen

Wanneer je last  hebt van keelpijn dan wil je er alles aan doen om dit zo snel mogelijk te verhelpen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het herstelproces te versnellen. Let op: het is niet bewezen dat deze tips helpen, maar veel mensen geven aan dat ze een vooruitgang ervaren in het herstelproces.

 • Neem veel rust en probeer stress te voorkomen
 • Drink thee met honing
 • Zuig op een dropje of koop speciale zuigtabletten tegen keelpijn
 • Probeer niet te veel te praten
 • Vermijd ruimtes waar wordt gerookt

Helpen bovenstaande tips niet en merk je dat de keelpijn niet verdwijnt? Dan kun je pijn eventueel stil leggen met een paracetamol. Antibiotica wordt doorgaans weinig voorgeschreven en geadviseerd.  Dit komt omdat antibiotica het verkoudheidsvirus amper aanpakt, waardoor je ook geen resultaat merkt. Pas wanneer er ernstige slik- en keelklachten zijn en je geen vooruitgang merkt, kan de huisarts overwegen om je een kuur voor te schrijven. Ga daarom wel naar de huisarts als je vaak last hebt van een keelontsteking of als deze lang aanhoudt en de klachten erger worden.

Neem een ijsje!

Als alternatief op de eerder genoemde tips kun je ook overstappen op waterijsjes. Ijs zorgt ervoor dat de keelpijn en de zwelling minder wordt en dat het herstelproces wordt versneld.

 

4 reacties op “Tips tegen keelpijn

 • april 7, 2016 at 11:09 am
  Permalink

  Ik kan hier nog wel een tip aan toevoegen: Als je keelpijn hebt neem een eetlepel honing en eet het op samen met water, wacht vervolgens twee minuten en neem vervolgens nog een eetlepel met honing. Eet het weer op maar dit keer zonder water en je keelpijn is verdwenen!

  Reply
  • april 7, 2016 at 11:11 am
   Permalink

   Of gorgel met pure bessensap. DIt zit overigens in een klein flesje van de Betuwe! Een stof dat in de bessensap zit doodt de bacteriën en zal de keelpijn snel verhelpen. Wellicht dat deze tip ook toegevoegd kan worden aan de lijst met tips.

   Reply
 • mei 4, 2016 at 12:17 pm
  Permalink

  Deze tips kan ik nu wel gebruiken. In het verleden gebruikte ik altijd keelsnoepjes en thee om zo snel mogelijk van mijn keelpijn af te komen. Maar rust is denk ik mede zo belangrijk!

  Reply
 • juli 15, 2016 at 11:38 am
  Permalink

  Als ik merk dat ik last heb van verkoudheid of griep dan werkt de sauna altijd heel goed bij mij. Ik merk dat mijn keelpijn altijd een stuk minder wordt na een saunabezoek.

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *