Vis it is!

Het eten van vlees is een beetje op zijn retour. We zetten steeds vaker vis op het menu en dat is een mooie switch, want vis is een gezondere optie. Zowel vis als schaal- en schelpdieren zijn rijk aan hoogwaardige eiwitten, omega 3 vetzuren (DHA en EPA), vitamine A, B12 en D, selenium en zink. Met name de visvetzuren DHA en EPA helpen bij het verbeteren van onze hersenfuncties, verbeteren het cholesterolgehalte, houden hart en bloedvaten gezond en werken als ontstekingsremmer bij o.a. luchtweginfecties en reuma.

Om het meest te profiteren van de gezondheidsvoordelen van vis zet je het minimaal 2x per week op het menu waarvan 1x vette vis. Het liefst gegrilld of gestoomd zodat je geen extra calorieën hoeft toe te voegen in de vorm van olie of boter, tenzij je wel wat extra energie kunt gebruiken, dan kun je je vis bakken of er simpel wat olijfolie overheen sprenkelen. Kies zoveel mogelijk verse vis van de visboer. Ingeblikte of voorverpakte vis bevat vaak conserveringsmiddelen (E-nummers) en extra zout, wat iets minder goed voor onze gezondheid is. Verder is het goed om te letten op het keurmerk wat staat voor duurzame visvangst, zo ben je ook nog iets milieubewuster bezig.

De meest gangbare vissoorten zijn:

Vette vis zoals zalm, makreel, forel, bokking, sardines en haring

Magere (minder vette) vis zoals kabeljauw, koolvis, tong, schol en tonijn

Ben je een echte visliefhebber en wil je eens helemaal uitpakken met minder bekende vissoorten? Dan is restaurant Pesca op de Rozengracht in Amsterdam een absolute aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *