Vitaminesupplementen; baat het niet dan schaadt het niet?

Veel mensen gebruiken wel eens een vitaminesupplement. Sommigen alleen in periodes, bijvoorbeeld tijdens de winter of bij een verkoudheid, anderen zien het als een dagelijkse aanvulling op hun voeding en gebruiken het hele jaar door een supplement. Er bestaan supplementen met een paar specifieke vitamines of mineralen, denk aan een B-complex of bijvoorbeeld magnesiumtabletten, en er bestaan multivitamine-supplementen die alle 13 vitamines en een groot aantal mineralen bevatten.

Wanneer je gezond bent en voldoende en goed gevarieerd eet, kom je in principe niks tekort en is een supplement niet nodig. Train je extreem veel en intensief, heb je een verminderde weerstand, ben je zwanger, kun je niet goed eten of werkt je maag-/darmstelsel minder goed, dan heb je van bepaalde vitamines en mineralen mogelijk wat extra’s nodig en kan een supplement uitkomst bieden.

Een teveel aan sommige vitamines en mineralen is echter ongezond voor je, ‘baat het niet dan schaadt het niet’ gaat in het geval van vitaminesupplementen dus niet op. Let daarom altijd goed op de dosering wanneer je een supplement aanschaft. In de 2 tabellen hieronder vind je de vitamines en mineralen die toxisch zijn bij overdosering, met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en de toxische grens erbij. Zoals je kunt zien vormen met name de hoog gedoseerde supplementen een risico voor je gezondheid, een veilig gedoseerd supplement kun je gerust gebruiken, mits afgestemd op jouw persoonlijke behoefte.

Schema 1

schema 2

Over Fleur

In 2008 ben ik afgestudeerd als diëtist aan de Hogeschool van Amsterdam. Post hbo heb ik mijn diploma tot sportvoedingsadviseur behaald.  Na mijn studie heb ik drie jaar gewerkt als klinisch diëtist op een aantal afdelingen in het Slotervaartziekenhuis. Daarnaast heb ik als vrijgevestigd diëtist  veel cliënten met verschillende gezondheidsproblemen begeleid. Sinds 2014 werk ik bij Zuiver en Tennis Academy Amstelpark, waar ik met veel plezier de fitnessleden van Zuiver en tennissers van Amstelpark begeleid bij het optimaliseren van hun voeding en het bereiken van hun doelen. Gezond en lekker eten gaan voor mij hand in hand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *