Hoe kun je wallen tegengaan?

Voor veel mensen vormen vallen één van de grootste bronnen van irritatie. De cosmetica-industrie speelt hier op in door diverse cosmeticaproducten aan te bieden die wallen bestrijden. Maar werken deze producten in werkelijkheid ook of kun je beter de traditionele komkommerschijfjes gebruiken? Deze week gaat Spawellnessgids.nl in op dit onderwerp.

In eerste instantie is het belangrijk om na te gaan of je last hebt van donkere kringen onder je ogen of zogeheten ‘zakjes’.

Kringen

De kans op donkere kringen is het grootst als je een bleke en dunne huid hebt. De bloedvaten en het botvlies schemeren dan door de huid waardoor donkere kringen ontstaan. Een dunne huid kan je proberen te voorkomen door genoeg vocht tot je te nemen. Een verstoorde vochthuishouding kan er namelijk voor zorgen dat de huid dunner wordt.

Een tweede mogelijke oorzaak van kringen kan pigmentafzetting zijn. De kans bestaat dat dit vanaf je geboorte al genetisch is bepaald. Deze zogenaamde hyperpigmentatie komt vaker voor bij mensen met een donkerdere huid en is heel gevoelig voor zonlicht.

Zakjes

Als we praten over ‘echte’ wal dan is er sprake van teveel aan huid of vet. Het vet onder het oog wordt ook wel een stootkussentje genoemd en zorgt ervoor dat het oog kan draaien in verhouding tot de oogkas. Bij sommige mensen kan het voorkomen dat de oogkas te klein is voor het vet. Naar mate je ouder wordt verslapt de huid rondom je ogen. Hierdoor kun je last krijgen van een zogeheten ophoping van huid. Doordat spieren rondom je ogen verslappen, krijgt onderhuids vet de kans om verder te zakken. Op dat moment treden ‘zakjes’ op.

Wat kan je zelf doen?

Het is belangrijk om te weten dat niet alle wallen voorkomen kunnen worden. Wel helpen de volgende tips je een eind op weg: Zorg voor een goede nachtrust en slaap bij voorkeur op de rug.

  • Drink voldoende water en probeer zo min mogelijk cafeïne en alcohol te nuttigen.
  • Probeer niet of zo min mogelijk te roken.
  • Zorg ervoor dat je gevarieerd eet.
  • Verwijder voor het slapen gaan je make-up
  • Gebruik een goede zonnebrandcrème en nachtcrème

Tegengaan

Met plakjes komkommer, een nat theezakje of een koude kompres kun je wallen tegengaan. Echter is het effect en het resultaat slechts tijdelijk zichtbaar. Ook aambeienzalf is een middel dat al jaren wordt gebruikt om wallen tegen te gaan. Pas hier mee op want bij dagelijks gebruik irriteer je de huid te veel en beschadig je de huid. Hetzelfde geldt voor cosmetische producten zoals serums en crèmes.

De makkelijkste en goedkoopste manier om wallen tegen te gaan is camouflage. Blauwige wallen kun je aanpakken met een concealer. Dikke wallen kun je camoufleren met een concealer die net een tintje lichter is dan de rest van je gezicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *